2011. augusztus 24., szerda

Gyógyhatású táplálékok - Inzulinrezisztencia I.

Teljeskiőrlésű gabonafélék, hüvelyesek és más rostdús, összetett  szénhidrátokban gazdag élelmiszerek 

Durumtészta, hántolatlan árpa, búzacsíra, ilyen táplálékokra van szükségünk: lassan emésztődnek meg, és egyenletes vércukorszintet biztosítanak. A legtöbb ember rendkívül keveset fogyaszt belőlük, ami a hüvelyesekre érvényes: a csicseriborsó, a szójabab, a lencse, de még a közönséges  bab is háttérbe szorul a mai étrendben. 
Akik sok hántolatlan gabonából készült terméket fogyaszt, azoknál jóval kisebb az IR kialakulásának kockázata. 
Álljunk át olyan reggeli gabonapehely fogyasztásra, amely adagonként legalább 5gr élelmi rostot tartalmaz. A szendvicseinket magos v tk. lisztből sütött kenyérféléből készítsük. További lépésként gazdagítsuk hüvelyesekkel az étrendünket, babbal v csicseriborsóval a salátákat is ízletesebbé tehetjük. 

mennyit fogyasszunk:
naponta 25-35gr élelmi rostot, egy csésze főtt lencsében v ugyanennyi főtt zabkásában egyaránt 16gr rost van. 

Hasznos tipp:
Ha szeretjük a zabkását, a natúr változatot válasszuk, ne az ízesített, konyhakész fajtát, amely szinte mindig tartalmaz több-kevesebb hozzáadott cukrot.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése