2011. április 28., csütörtök

Fehér üröm (Artemisia absinthium L.)




Népies neve: Bárányüröm, hegyi üröm

Ezt az Európában, Észak-Afrikában és Kelet-Ázsiában elterjedt, hazánk egész területén előforduló évelő növényt már az ókorban ismerték és alkalmazták. Leginkább a száraz éghajlatot és talajt kedveli, ezért sztyeppéken, félsivatagos tájakon igen gyakori.

Fűszerként és gyógynövényként föld feletti virágos hajtásai használatosak. Íze keserű, kissé a citroméra hasonlít; illata erősen fűszeres. A virágos üröm illóolajat, abszintint, keserűanyagot, valamint C- és B-vitaminokat tartalmaz.

Általánosan javallt:


  • alacsony vérnyomásra,
  • görcsoldásra,
  • gyomroproblémákra.

Teája segít a gyomor- és epebántalmak, az alacsony vérnyomás, az étvágytalanság leküzdésében, valamint kiváló féregűző és görcsoldó. Reuma elleni készítményekben is gyakran előfordul. Gyomor- és bélfekélyben szenvedő betegeknek használata tilos! Ha nagyobb mennyiségben alkalmazzuk, súlyos mérgezési tünetek (hányás, hasmenés, görcsök) léphetnek fel.

Ürmösborok és keserű likőrök kedvelt összetevője; az „abszint” nevű pálinka fő alapanyaga. Használják még húsételek és fagylaltok ízesítésére is.


Ürömbor

Hozzávalók: 
  • fehér ürömfű, 
  • borsmenta,
  • rozmaring, 
  • narancshéj, 
  • fahéj, 
  • szegfűszeg, 
  • édes bor

Elkészítés: A fenti fűszerek keverékét 1:20 arányban adjuk a borhoz. Két-három napig hagyjuk ázni, és tartsuk meleg helyen. Az előirt idő elteltével szűrjük le és töltsük üvegekbe.


Féregűző, étvágygerjesztő gyógytea

Hozzávalók:
  • 5-5 dkg ürömfű, 
  • tárnicsgyökér, 
  • ezerjófű, 
  • izsópfű, 
  • bengekéreg

Elkészítés: A fűszerek keverékéből két evőkanálnyit adunk fél liter vízhez, néhány percig forraljuk, majd 10 percig állni hagyjuk, végül leszűrjük. Naponta 2 csészével (reggel és este) fogyaszthatjuk. (Gyermekeknek csak kisebb mennyiségben adagoljuk!)



Források:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése