2011. február 17., csütörtök

Gyomorsavtúltengés, reflux

A gyomorsavtúltengés leggyakoribb oka a idegesség, a stressz. Ennek következtében alakul ki a gyomorideg, majd a savtúltengés és a gyomorfekély. 
Az idegesség oldására ajánlom az orbáncfűteát: napi egy csészével igyon az, akinek ilyen problémja van, este lefekvés előtt. 
Hat hétig fogyasztható ez a tea szünet nélkül, utána ugyanilyen hosszú szünetet kell tartani. Ha nincs állandósult probléma, elég a stresszes napokon meginni egy-egy csésze teát. 

A gyomorfekély elmulasztására a fekete nadálytő teája is jó. 

Szintén kiváló savcsökkentő a fehér akácvirág teája. 

Ihatják párhuzamosan az orbáncfűvel, napközben egy csésze fehér akácvirág, este egy csésze orbáncfű, legfeljebb 6 héten keresztül, illetve amíg a probléma meg nem szűnik. Ugyanezeket a teákat javaslom a refluxra, ami savfelbüfögést jelent. 
Mindkét esetben javaslom, hogy a panaszok elmúltával is igyanak meg hetente egy-egy csésze teát emlékeztetőül, különben visszatérhet a probléma.
Radikális savcsökkentő a fehér árvacsalán teája, ebből heti 2 csészénél többet nem szabad inni. 

Akinek tehát gyomor-vagy nyombélfekélye van, igyon napi egy csésze orbáncfűteát lefekvés előtt és egy csésze fehér akácvirág-teát bármikor. 
Két három hét alatt a fekélybetegség elmúlik. De ekkor sem szabad a teaivást abbahagyni, mert kiújul a fekély. Heti egy-egy csézse teát meg kell innia, és a fekély nem fog kújulni.
Akinek kevés a gyomorsava, kerti izsópból készült teát igyon naponta bármikor egy csészével, az növeli a gyomorsavtermelést. Csak mértékkel, de jó a savanyú bor is, szintén mértékkel a feketekávé.

forrás: Szabó György és  Lopes-Szabó Zsuzsanna - a bükki füvesember gyógynövényei

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése