2010. július 22., csütörtök

Érdekesség

Szúnyogok ellen...

péntek este lecsópartira megyünk Trudihoz, felavatjuk az új teraszát! Mint tudjuk sok a szúnyog, a boltban már nem lehet kapni folyadékot, úgyh erre kerestem rá, mit ajánlanak még! :)

Bújjunk el a vérszívó elől

A szúnyogok nem látásuk segítségével találják meg az áldozatokat, hanem néhány egyszerű szag alapján azonosítják be a célpontot. Tájékozódásukat a kilélegzett széndioxid, az izzadságban található tejsav illata mellett a test hőmérséklete is segíti. A megtalálásunkhoz szükséges három irányjelzőt egyszerre lehet megszüntetni, ha egy erősebb ventilátort kapcsolunk be a szobában. A légáramlat széthordja a lakásban a széndioxidot, felszárítja a verítéket, és csökkenti a test hőmérsékletét is.

Aki a tudományosan garantált hatékonyság helyett a szúnyogriasztó szereknél is inkább a természetes megoldás híve, azoknak ajánljuk az alábbi megoldásokat:


Szúnyogriasztó hatása van a citrom, a citronella, a citromfű, a menta (különösen az illatos macskamenta), az eukaliptusz és a levendula olajaknak. Bőrre csak nagy tisztaságú, bioboltból származó illóolajat kenjünk oly módon, hogy vagy bázisolajba, vagy krémbe csepegtetünk belőle egy keveset, majd azt kenjünk egyenletesen bőrünkre. Lakásban mécsesbe is csepegtethetjük.


A New England Journal of Medicine tekintélyes orvosi lap beszámolója szerint a szójaolaj szintén hatékony rovarriasztó szer, sőt az írás szerint ugyanolyan hatékony, mint a DEET-tartalmú riasztó szerek. Ráadásul a bőrt is táplálja.


Maláriakutatók hatásosnak találták szúnyogok ellen az egyébként is csodaszerként kezelt neem-mag olaját. A neem olaj szintén hígítható különféle bázisolajakban (nagy tisztaságú mandula, avokádó vagy kókuszolajban).

Azt hiszem, jó adag citromfűvel fogok megjelenni a Trudinál! Miután megszáradt, akkor még teaként is használhatja!!! :)

SZEM

Kb. másfél hétig a bal szemem időszakosan remegett. Most próbálok visszaemlékezni az elmúlt 24h-ra, de azt hiszem, most nem volt jelentős. Ma éjjel van időm keresgélni, így visszatértem a régi jó kis oldalra és ezt találtam. Még keresem a kiváltó okot. Bár, sztem, az esküvő szervezése erőteljesen bejátszhat...

Fizikai jellemzői:

Fényre fogékony látószervünk gömb alakú test, mely a külső világról képet alkot és ezt az agyba továbbítja. Rostos burokban helyezkedik el, melyet a szem belnyomása feszesen tart.

Elterjedt felfogás, miszerint a szem a lelkiállapot, az indulatok kivetítője; úgymond a lélek tükre. Ám a természettudomány kifejezéstelen gömbnek tekinti, és úgy vélekedik, hogy a szem kifejező erejét a körülötte lévő arcredőktől, a szemhéjak mozgásától és helyzetétől kapja. Az így keletkező hideg, jeges, meleg vagy bársonyos tekintet függ még a szembogár állapotától is, mely végletesen összeszűkülhet, pl. düh vagy ópium következtében, vagy félelem hatására óriás pupillatágulat jön létre.

Hátul, a szem mélyén üldögél a fényérzékeny réteg, retina, vagy látóhártya, amely a rajta képződött kicsiny, fordított képet a látóidegbe közvetíti. Két szemünkből hátul kilépő két látóidegünk hátrafelé hatolva alkotja a látópályát: az alkotó idegrostok egy része kereszteződik, átlép az ellenoldali agyféltekébe, míg a rostok többi része az azonos oldali látóközpontba jut.

Lelki jellemzők:

A látási rendellenességek különbözőek: attól függően, hogy mit lát, mit akar látni, és mit nem szeretne látni.

Bal szem:

Ezen az oldalon az érzelmi „meg- illetve meg nem látásokkal” kapcsolatos lelki állapotok jelentkeznek fizikai elváltozásként.

Szúrás, rángás: valamilyen érzés, érzelem szúrja, bántja a szemét, ami idegessé, feszültté teszi.

Lehet ez bármilyen jellegű konfliktus, de annyi bizonyos, hogy belőle erős reakciókat vált ki. Általában a partnerével, illetve a hozzá való viszonyában található a probléma, de kevésbé irritáló hatás is kiválthatja, ha huzamosabb ideig van jelen. Például társát másnak akarja látni (érzelmi szinten) mint amilyen, a megértés helyett a kötözködést, belső vádaskodást választja!

Hamarabb akarja a célját elérni, mint azt a szellemi fejlődése engedi. Ezt az utat azért választja, mert már elveszítette türelmét, azt hiszi már nem képes meglátni a jót, a megnyugtatót! Ez – jelen pillanatban – így is van, hiszen egészen máshol keresi azt, mint ahol érzése, szíve sugallja.

A jobb szem tekintetében ugyanezt mondhatom el. Igaz a fizikai, anyagi dolgokra vonatkoztatva!

Rövidlátás

(A kép a retina előtt képződik le.)

Lelki jellemzői:

Jelentése: magával foglalkozzon, intim szférájában kell meglátnia a lehetőségeket. (Messzire most nem lát.)

Hiányzik neki (és nincs is) érzelmi célja, nem látja a lelki fejlődését, elérhetetlennek tűnnek számára az annyira áhított érzések. Gondot okoz neki, hogy csak közelre, a közvetlen környezetére lát rá.

Pedig abban sokkal több van, mint eddig hitte! Rövidlátás alakul ki, mert most már ideje lenne észrevenni, meglátni életében azt, amit máshol keresett és keres most is.

Jellemző lelki állapot: a létező (tulajdonságok) dolgok helyett olyanok után epedezik, ami nincs, és ameddig ekképpen cselekszik, nem is lesz!

A belső tulajdonságaira építheti fel jövőjét, külső világát!

Befelé forduló embert jellemez, aki érzelmeiben csak közvetlen környezetét figyeli. Elfordul a jövőtől, hiányzik belőle a szép, érzésekben gazdag élet reménye, és annak lehetősége. Észrevétlenül hagyja az elkövetkezendő örömet. Nem látja meg másokban a segítő szándékot. Fél észrevenni az új érzelmi lehetőségeket.

Hiányos érzelmeit a távoli jövőben szeretné orvosolni, viszont a jelenben, közvetlen környezetében lévő megoldásokat nem veszi észre. Belső diszharmóniája alól próbál kibújni azzal, hogy figyelmét az elérhetetlen messzeségben lévő dolgokra fordítja.

Nincs kézzel fogható érzelmi célja, nem látja a lelki fejlődését, elérhetetlennek tűnik számára. Nem vesz tudomást a külvilágról, se a jóról, se a rosszról. Fél attól, hogy a jövőbeli érzéseit meglássa.

Távollátás:

(a kép a retina mögött alakul ki.)

A távoli célkitűzéseket, a jövő érzelmi növekedéseit látja, tisztában van azzal, amit el kíván érni. Lelki állapotára leginkább jellemző tulajdonság: „elmenekül” a jelenből és helyette a jövőben igyekszik élni. Soha nem azt nézi, soha nem azt látja meg, ami van. Helyette – különös érzékkel – azt keresi, kutatja, és arra alapoz, amit nem lát!

E miatt az eltolódás miatt saját érzései, problémái tisztázatlanok maradnak. A tisztázatlanság kialakulásához jelentősen hozzájárul az aggódás: mit talál önmagában? Azt hiszi, sőt, tudja vannak benne, olyan érzések, melyek feszélyezik. Ezeket gyengeségnek, elkerülendőnek érzi. A saját életének meglátása helyett inkább valami távoli jövőt, távoli célt tűz ki, bízva abban: magától megoldódik. Önmagába nem néz, az érzelmek tudatosítását távol tartja önmagától.

Jobb szem:

Rövidlátás:

Lényegében megegyezik a bal szem jelentésével, de itt már az okok a konkrét fizikai világgal, anyaggal kapcsolatosak. Aprólékosan végig kell elemeznie, vizsgálnia életét és most már a pótcselekvések helyett meg kell találni azokat az anyagi – eddig figyelmen kívül hagyott – lehetőségeket, melyekre alapozhat! Tisztába kell tenni önmaga megítélését, de inkább értékelését. A testén, közvetlen környezetén kívüli dolgokkal sokat foglalkozik, de ez általában megmarad az ábrándok, ábrándozások, kétségbeesések szintjén. Nehezen, vagy egyáltalán nem képes kitűzni és megcselekedni távoli célokat. Hogyan is lenne rá képes, amikor önmagával sincs tisztában! Ennek a rendbe tételére kiválóan alkalmas ez a típusú „fogyatékosság”. Mindennel foglalkozik, csak belső dolgaival nem, vagy ha mégis az nagyon elítélő. Pedig nagyon ideje lenne odafigyelni jó tulajdonságaira. Leginkább vagyontárgyai fontossága kerül előtérbe, ezek le is kötik minden figyelmét. Természetesen a gyógyulásra, önmagára sem marad elegendő ideje (majd lesz).

A szakmai előmenetel nem igazán érdekli, mert már nem hiszi, hogy kitűzött céljait (ha egyáltalán vannak) el tudja érni!

A testi, anyagi nehézségeit, orvosló megoldásokat másoktól reméli. Figyelmen kívül hagyja saját erejét, problémamegoldó képességét.

Mindkét esetre egyaránt vonatkozik: a jelenből megpróbál menekülni a jövőbe.

Reméli, ha folytatja „struccpolitikáját”, a jelen minden nyomasztó gondja egy csapásra megoldódik (nem fog). A jelen feladatait itt és most kell megnyugtatóan orvosolni.

Távollátás:

(lásd még a bal szem)

Magával is foglalkozzon, ne csak mással.

Ami jelenében itt van, az nem jó, következésképpen kerülendő! Ellenben jövőjét aprólékosan eltervezi. El kell terveznie, ha már egyszer a jelennel nem törődik! Csak a távoli jövőre figyel, csak ez az, ami igazán számít, a jelenét, közvetlen környezetét elsorvasztja!

Figyelme annyira a távoli jövőbe koncentrálódik, hogy természetes velejárója lesz a rendetlen, rendezetlen környezete. Már pedig mégis ez az, amire lehet építeni!

Hasonló lelki tulajdonságokat jelent, mint az ellenoldali szem, de ez esetben a konkrét fizikai dolgokat, anyagi lehetőségeket mulasztja el felfedezni.