2010. december 7., kedd

Fehér árvacsalán a nők védelmében

Az erdők szélén és utak mentén gyakori, évelő növényt már évszázadok óta használják gyógyításra, bár a hivatalos orvostudomány csak bizonyos hatásmechanizmusait tudta tudományos kísérletekkel is igazolni, a népi gyógyászat és homeopátia ma is széleskörűen alkalmazza. Az akár fél méteresre is megnövő szőrös szárú fehér árvacsalán virágait és leveleit áprilistól júliusig gyűjtik.

Tudományosan is alátámasztott e növény gyulladáscsökkentő  hatása, akár külsőleg, akár belsőleg alkalmazzák, s ezt őseink is tudták, így a népi gyógyászat eszköztárában a fehér  árvacsalán a korpa eltávolításának és a fejbőrviszketés enyhítésének biztos módjaként szerepel, de ajánlják húgyúti és emésztési problémákra (hasmenés, gyomorhurut, felfúvódás), valamint álmatlanság* esetén is.

Fő alkalmazási területe azonban mégiscsak a bőrbántalmak és gyulladásos betegségek enyhítése maradt a mai napig. A virágos hajtásokat például fürdők* formájában végbéltáji gyulladások kezelésében alkalmazzák, míg ekcémára borogatásként* ajánlott. Szintén fürdő, vagy tea* használatával menstruációs problémákon és a legkülönbözőbb női bajokon segít, például a hüvelygyulladáson vagy a leukorrhoea-n. A férfiak se vessék meg, hiszen a prosztatagyulladásra ajánlják* a népi gyógyítók. Ezentúl visszércsomók, aranyér, lábszárfekély kezelésére és a szájüreg, torok gyulladásainak mérséklésére is használják.

A híres német gyógyító asszony, Maria Treben gyógyíthatatlan vesezsugor, vagy vizelési ingerrel járó vesegyulladás és művesekezelés esetén ajánlja; szerinte nagyon jó eredményt ad a közönséges galaj, az aranyvessző és a sárga árvacsalán (vagy az erősebb hatású fehér árvacsalán) 1:1:1 arányú keveréke*.
A fehér árvacsalán állítólag hatásos a magas vérnyomás ellen, és elősegíti a kiválasztást is. Bár ezutóbbi hatások nem bizonyítottak, alkalmazhatjuk a növényt bátran, hiszen mai ismereteink szerint nincs káros mellékhatása, és nem is mérgező, sőt lúgosításra* vagy vértisztításra* is ajánlják a hat hetes fehér árvacsalántea-kúrát.

*Álmatlanság ellen: 1-2 teáskanálnyi virágra tegyünk 1 csésze vizet, és forraljuk fel. 5 percnyi állás után leszűrve, mézzel ízesítve azonnal fogyasszuk.

*Fürdő: 1 liter forró vízbe tegyünk 2 marék fehér árvacsalán-virágzatot, majd 20-30 perc elteltével szűrjük le, és adjuk a fürdővízhez.

*Borogatás ekcémára: 2 kávéskanál szárított virágos hajtást 1 dl forrásban levő vízbe teszünk, 10 percig ázatjuk, és napi 2-3 alkalommal borogatunk vele.

*Tea női problémákra: 2,5 dl forró vízzel forrázzunk le 2 teáskanálnyi fehér árvacsalán-virágot, majd 10 perc elteltével szűrjük le. Naponta 2-3 csészényit fogyasszunk belőle. Ha kúraként alkalmazzuk, ne tartson két hónapnál hosszabb ideig. Körömvirággal és apróbojtorjánnal keverve erősíthető a hatás. Prosztata gyulladásra cickafarkkal és füzikével keverve ajánlott.

*Treben keveréke: A keverékből 1 púpozott teáskanálnyit 2,5 dl vízhez forrásban levő vízhez adunk. 10 perc ázás után szűrve fogyasztjuk naponta kétszer.

*Lúgosításra: A 6 hetes kezelés után 6 hét pihenő és megint lehet kezdeni elölről. Közben 2 naponta meg kell inni 2 dl vízben feloldott 1 teáskanál szódabikarbónás vizet.

*Vértisztító: 1 teáskanál árvacsalánhoz kevés ürmöt, cukrot, és zsurlót adunk. Mindezt öt percig főzzük és 4-6 hétig  reggelente egy csészével fogyasztunk belőle.

Fehér árvacsalán, mint egzotikus konyhai alapanyag

Jótékony hatásait nem csak akkor tapasztalhatjuk meg, ha teaként vagy fürdőként alkalmazzuk e növényt. A konyhában is jó szolgálatot tehet, hiszen a gyakran használt nagy csalán mellett szintén főzeléknövényeink közé tartozik. Salátaként* is kiváló, de akadnak egészen pikáns receptek is, mint a chilis árvacsalán*, vagy az egzotikus árvacsalán-sör, melyekkel biztosan elkápráztatjuk a legkitartóbb szkeptikusokat is, így lehet a "nemcsípős" fogatlan oroszlánból hős, aki a konyhában sürgölődő hölgyeket is dicsfényébe vonja.

Összesüthetjük szalonnával reggelinek, vagy omlettbe apríthatjuk a leveleket. Kísérletezzünk* bátran, hiszen ízre és illatra is finom növényről van szó. Az angolok szerint előnyösebb a nagy csalánnál például abból a szempontból, hogy kevésbé lesz "szőrös" tőle az étel, hiszen az árvacsalán jóval kevesebb csalánszőrt növeszt szúrós társánál.

*Fehér árvacsalán saláta feta sajttal és görögdinnyével:

Egy maroknyi finomra vágott árvacsalánlevelet egy tálba teszünk, hozzáadunk egy fél, cikkekre vágott vöröshagymát, két-három nagyobb szelet görögdinnyét kimagozva, és kis kockákra vágva, majd hozzámorzsolunk 10 dkg fetasajtot. Egy maroknyi durvára vágott petrezselymet, 3-4 ek. olajat és néhány fekete olajbogyót hozzáadva gyengén átforgatjuk az egészet a kezünkkel, majd szórjuk meg feketeborssal és ha van, 1 ek. szumakival (szelíd szömörce - egy perzsa eredetű fűszer).

*Csilis fehér árvacsalán:

Fél kilogramm frissen szedett, megtisztított árvacsalán levelet, szárat és virágot összeaprítva főzzünk 10 percig egy nagyobb fazék enyhén sós vízben, amíg lággyá  nem válik. Közben 10 dkg finomra vágott vöröshagymát, egy gerezd összezúzott fokhagymát és egy darab szárított, összetört chili paprikát pirítsunk meg egy serpenyőben kb. fél dl olajon. A lággyá főtt árvacsalánt szűrjük le, és süssük össze a hagymás-chilis keverékkel. Sóval, borssal ízesítsük, tálaláskor reszelt parmezán sajttal körítsük, vagy borítsuk be. Friss kenyérrel kitűnő.

*Egy kísérlet eredménye, a Sült krumpli fehér  árvacsalánnal:

Megmaradt sütkrumplinkat (kb. 4 burgonya mennyiségűt) felkockázzuk, és a serpenyőben, forró olajon meglágyított aprított fehér árvacsalán levelekhez (kb. két maroknyi) adjuk. A meleg keverékhez hozzáütünk 4 tojást, és kb. 5-10 dkg reszelt sajtot. Közepesen kemény rántotta jellegűre készítjük. Ebédnek nagyszerű!


Tudtad, hogy...

...Jóst Péter 1938-as könyve szerint ha az árvacsalánt hosszasabban főzzük, kocsonyaszerű pép lesz belőle, mely késsel nem vágható, mert a pengének kitér?
...e növény virágaiban annyi a nektár, hogy mi magunk is kihörpinthetjük belőle?
...a nagy csalán szúrását úgy kerülhetjük el, ha úgy fogjuk meg, hogy csak a levelek alja (azaz hátoldala) érjen hozzánk, mivel a csalánszőrök a levél tetején helyezkednek el?
...a fehér árvacsalán termése apró, erős illatú makkocska?
...azért "árva" csalán, mert a (kétlaki) nagy csalánnal ellentétben egylaki növény, azaz porzós és termős virágai egy növényen fejlődnek ki?
...hasonlóan a nagy csalánhoz, a fehér  árvacsalán is nitrogént jelez a talajban?
...a nagy csalánnal ellentétben a fehér  árvacsalán levelein nincs csalánszőr?

forrás: www.dietetikamindenkinek.hu/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése