2010. november 11., csütörtök

Táplálkozási tippjeinkkel...

... nem csak szervezetedet kíméled, hanem a fogamzás esélyeit is növeled


Ha gyermekvállaláson töröd a fejed, ideje előkészíteni szervezetedet –mégpedig a megfelelő tápanyagok kiválasztásával. Első teendőid közé tartozik, hogy búcsút ints az alkoholnak, a koffeinnek és persze – a cigarettának.

A baba a fogantatást követő hetekben a legérzékenyebb a környezeti hatásokra, ekkor indulnak fejlődésnek ugyanis az idegrendszer szervei. Mint leendő kismama, jól teszed, ha „biztos, ami biztos” alapon, még a teszt nyújtotta bizonyosság előtt, odafigyelsz a helyes táplálkozásra.

1. Teljes kiőrlésű gabonából készült ételek

A zab, a barna rizs, a teljes kiőrlésű búza vagy a rozs mind-mind gazdag összetett szénhidrátokban, sőt, nem csak könnyen felhasználható energiát biztosítanak számunkra, hanem magas B és E vitamin tartalommal is bírnak. Ez utóbbi elengedhetetlen a megfelelő sejtosztódáshoz, a hormonális egyensúlyhoz és az egészséges petesejt-termeléshez.

2. halak

A tengeri halak húsa sok telítetlen zsírsavat tartalmaz, amelyre a szervezetnek nagy szüksége van. A lazac, a makréla vagy a szardínia kiváló forrásai az omega-3, illetve az omega-6 zsírsavaknak, amelyek fontos szerepet játszanak a nemzőképesség fenntartásában, szabályozzák a vérkeringést, és javítják a spermiumok minőségét és mozgását. Azok számára, akik nem kedvelik a halakat, megfelelő alternatívát jelent a lenmagolaj, magas zsírsavtartalmának köszönhetően.

3. Hagyományos tejtermékek

Manapság a legtöbb tejtermék – legyen az tej vagy éppen sajt – erősen fölözött, zsírszegény tejből készül. Egyes kutatások viszont éppen arra mutatnak rá, hogy a hagyományos módon készült, zsírban gazdagabb tejtermékekből már napi egy adag fogyasztása is kimutathatóan csökkenti a fogamzási problémák előfordulását. A tejtermékek ezen kívül kiváló forrásai még a kalciumnak, amely rendkívül fontos a magzati idegrendszer kialakulásában és működésében, valamint a csontok és a vér képződésében. 

4. Fokhagyma

Bár nem igazán illik a romantikus vacsoráról alkotott elképzeléseinkbe, a fokhagyma bővelkedik azokban a tápanyagokban, amelyek felturbózzák a megtermékenyítő képességet. Gazdag szeléntartalma fokozza a férfiak nemzőképességét, és emellett csökkenti a korai vetélés lehetőségét, mivel szerepet játszik a kromoszómák sérüléseinek kivédésében. A fokhagyma B6 vitamin tartalma segít a hormonrendszer szabályozásában. Kiváló immunerősítő.

5. méz

Már a régmúlt emberei is hittek a termékenységre gyakorolt pozitív hatásában, évszázadokkal ezelőtt is alkalmazták. Hihetetlen gazdag ásványi anyagokban és aminosavakban, melyek szervezetünk reprodukciós rendszerét erősítik, és stimulálják a petefészkek működését. Sokak szerint a méz a termékenységfokozók koronázatlan királya

6. spenót

A zöld leveles zöldségek, így a spenót is mesésen gazdagok folsavban, amely optimalizálja a spermiumtermelést: vas- és C vitamintartalma szerepet játszik a DNS molekulák védelmezésében, így kevesebb károsodott sejt keletkezik. A petefészek működésére is pozitívan hat, így növeli a fogamzás esélyét. A terhesség első fázisában a folsav szerepe kiemelkedő, mivel megóvja a magzatot a gerinc és az idegrendszer rendellenességeitől.

7. Sovány vörös húsok

Kiváló vasforrásnak számítanak, fontos szerepük van a vörösvérsejtek termelésében. Fogyasztásukkal megelőzhetjük a vérszegénység kialakulását. A vörös húsok csökkentik az ovulációs rendellenességek kialakulását, és B12 vitamin tartalmuknak köszönhetően főszerephez jutnak az idegrendszer erősítésében.

8. kagylók

A kagylófélék, így például az osztriga, az egyik legjobb cink-forrásként vonultak be a tudományba. Amellett, hogy a kagyló igazi ínyencfalat, magas cinktartalma fontos szerepet kap az utódnemzés étlapján, mivel mind a spermium- mind a petesejt-termelést fokozza. Mivel mi, magyarok nem igazán kedveljük a kagylókat, a megfelelő cinkbevitelt fedezhetjük tojás, dió, teljes kiőrlésű magvak vagy mák fogyasztásával is. Ám ha tengerparton nyaralunk, ne feledkezzünk meg a kagylók jótékony hatásáról.

9. Chilifélék

Az erős fűszerek, így a chilipaprika is élénkítő hatással vannak a vérkeringésre. Fokozza a szervezet, így a nemzésben részvevő szervek vérellátását, segítve ezáltal a megfelelő működést. A chilipaprika fogyasztásakor úgynevezett endorphin hormon termelődik a szervezetben, amelyről köztudott, hogy növeli a boldogságérzetet. Ráadásul stresszoldó hatású, így hozzájárul a termékenység fokozásához.

10. Avokádó

Ha babát szeretnél, az avokádó nem hiányozhat az asztalról. Híresen gazdag E-vitaminban, amely egyike a leghatékonyabb antioxidánsoknak – mind a férfiak, mind a hölgyek számára ajánlott a fogyasztása. Növeli a spermiumok vitalitását, segíti a peteérést, és szabályozza a méhnyak nyáktermelését. Telítetlen zsírsavtartalma az egészséges táplálkozáshoz nélkülözhetetlen.

Ha a közeljövőben babát szeretnél, nem árt, ha minden eddiginél gondosabban megnézed, mit teszel a bevásárlókosárba. A kerülendő élelmiszerek közé tartoznak azok, amelyeket rovarirtó szerekkel, esetleg ösztrogén hormonnal kezeltek (például a nagyüzemi körülmények között nevelt vágóállatok), mert ezek az adalékanyagok összezavarhatják a mind a férfi, mind a női nemi működést.

Étrended tartalmazzon sok gyümölcsöt és zöldséget, ne feledd a naponta ötszöri étkezést. Az A-vitamin nem kedvez a termékenységnek, bevitelét ezekben a hónapokban nem árt csökkenteni
.
Folsav: a folsav kiemelkedő fontossággal bír a baba fejlődése során. 50 százalékkal csökkenti egyes betegségek kialakulásának esélyeit a születendő gyermeknél. Hatékonyabban fejti ki hatását, ha már a tervezett terhesség előtt 3 hónappal elkezdjük szedni a folsav tablettát, s a várandósság első trimeszterében is folytatjuk. Felnőttkorban 0,2 mg a napi szükséglet, a babavárás alatt azonban ennél több, 0,4 mg folsav napi bevitele ajánlott.

Magas folsavtartalmú ételeink közé tartozik például a máj, a zöld leveles zöldségek, például a spenót vagy éppen a fejes saláta. Jó források még a gyümölcsök, különösen a citrusfélék és a teljes kiőrlésű kenyérfélék. 
Magzatvédő vitaminok (prenatális vitaminok): Amennyiben étkezési szokásaid hagynak némi kívánni valót maguk után, nem árt, ha a terhesség előtt és alatt magzatvédő vitaminokkal biztosítod szervezeted ásványi anyag és vitamin szükségletét. E készítmények a várandósság alatt gyakori reggeli rosszullétek leküzdésében is segíthetnek. És még valami: egy, Amerikában nemrég közzétett tudományos kutatás szerint a magzatvédő vitaminok szedése csökkenti a gyermekkori rákbetegségek, például a leukémia kialakulásának esélyeit, nem kevesebb, mint 36 %-kal.

Cink: a nemzőképesség növeléséhez nélkülözhetetlen nyomelem. A nőknél a problémamentes ovuláció során játszik fontos szerepet, a férfiak esetében pedig a megfelelő mennyiségű ondótermelést segíti, illetve a kellő tesztoszteronszint fenntartásáért is felel.

Barátcserje (Vitex agnus castus): Egyes kutatások arra mutatnak rá. hogy ez a gyógynövény közvetve növeli a szervezet progeszteron-termelését, ezáltal segít a menstruációs ciklus szabályozásában. A ciklus első felében a peteérést javítja, a második felében pedig a sárgatest működését. Azonban fontos tudni, hogy terhesség és szoptatás alatt már nem szabad alkalmazni.

Receptajánlatunk hölgyeknek:

Zöld vitaminsaláta tonhallal

Hozzávalók négy adaghoz:
1/2 fej tépősaláta
6 kisebb paradicsom
1 egész zöldpaprika
1 doboz sós vízben eltett tonhal
6 dkg fekete és zöld olívabogyó
Az öntethez:
1/2 csokor bazsalikom
2 gerezd fokhagyma
2 evőkanál balzsamecet
3 evőkanál olívaolaj
só és bors ízlés szerint

Mosd meg a salátaleveleket, majd csepegtesd le. Tépd kisebb darabokra, és oszd el egyenletesen négy tálkába. A szintén megmosott paradicsomot vágd karikákra, a paprikának vedd ki a magházát és vágd vékony karikákra.
A tonhalról öntsd le a levét, és ha szükséges, szedd kisebb darabokra. A salátalevelekre halmozd rá a paradicsom- és a paprikakarikákat, majd tedd rájuk a tonhaldarabokat. Szórd meg a kimagozott olívabogyókkal. Az öntet elkésztéséhez a friss zöld bazsalikomot mosd meg, és vágd apróra. A fokhagymát zúzd össze, és a balzsamecettel, az olajjal és ízlés szerinti sóval-borssal keverd össze. Add hozzá a bazsalikomot és öntsd a salátára.

Receptajánlatunk férfiaknak:

Csőben sült parajos tojás

Hozzávalók négy adaghoz:

4 keményre főtt tojás
1 csomag mirelit spenót
10 dkg reszelt sajt
só, szerecsendió
őrölt fehér bors 

A mártáshoz:

5 evőkanál+egy diónyi vaj
1 teáskanál liszt
1 bögre tej
1 tojássárgája
1 dl tejszín
só, reszelt szerecsendió

A tejet melegítsd fel forróra mikrohullámú sütőben. Közben a vajat serpenyőben olvaszd fel, szórd bele a lisztet és azonnal öntsd fel a forró tejjel, habverővel folyamatosan kevergetve. Fűszerezd sóval, szerecsendióval, és főzd sűrű mártássá. Ha elkészült, a tűzről levéve keverd hozzá az időközben a tejszínnel eldolgozott tojássárgáját és a vajat. A tojásokat vágd ketté, a sárgájukat pici vajjal és 5 evőkanálnyi spenóttal dolgozd össze. Ezzel töltsd meg a fél tojásokat. Egy hőálló üvegedényt kenj ki vékonyan margarinnal, és az aljára öntsd a mártás felét, majd rakd bele a maradék parajt. Fűszerezd sóval, őrölt borssal. Tedd bele a tojásokat, majd öntsd le a maradék mártással. Szórd meg a reszelt sajttal, és sütőben 15–20 percig süsd.

forrás:www.hellobaby.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése