2010. október 26., kedd

Október vége: ügyesen szinte minden tárolható!



Nem győzöm eleget hangoztatni, hogy milyen fontos minden lehetőséget kihasználni a termények tárolására. Van azonban néhány trükköm is...

Megmondom, hogy tárold a gyökérzöldséget...

Most sok mindent viszonylag olcsón lehet beszerezni, és ha nem kell télen burgonya, sárgarépa, petrezselyem, cékla után futkosni, az igazán nagy segítség a háztartással törődőnek.
A gyökérzöldségek (sárgarépa, petrezselyem, pasztinák, téli retek, cékla, torma) nagy értéket adnak a téli hónapokban. Ezeket a legcélszerűbb pincében, nyirkos homokban eltartani, de fa- vagy műanyag ládába, soronként berakva, az egyes sorok közé több rétegű papírt téve, akár az erkélyen is tárolhatók. Persze, ha nagy a hideg, akkor a ládát be kell takarni pokróccal, használt paplannal, ami fölé - a nedvesség felfogására - még egy műanyag fóliát is terítsünk.

... a burgonyát...

Városi lakásban is lehet rövidebb ideig burgonyát tárolni. A gumót át kell rakni kender- vagy papírzsákba, hogy ne érje fény! Az erkélyen, műanyag fóliával letakarva megvédhetjük a kiszáradás és a penészedés ellen; ha fagyosra fordul az idő, akkor terítsünk a zsákra pokrócot, vagy védjük több réteg újságpapírral a hideg ellen.

... és a paprikát, paradicsomot...

A szép, érett, hibátlan, zöld, sárga vagy piros paprikaterméseket is el lehet tartani néhány hétig oly módon, hogy a kocsányuk végét egy csepp gyertyával lezárjuk és papírszalvétába vagy papírzsebkendőbe burkoljuk őket. Ily módon bármilyen fagymentes, hűvös helyen jól tárolhatók és decemberben kiváló, friss csemegét szolgáltatnak.

Ha a paradicsomtövön maradt még zöld paradicsom, akkor abból nemcsak salátát lehet készíteni. A hajtást a zöld paradicsomokkal együtt levágjuk és fagymentes helyen (kamrában, garázsban) felakasztjuk; a bogyók fokozatosan beérnek, és friss paradicsomot fogyaszthatjuk akár karácsonyig is.

A laskatökkel könnyű bánni a konyhában

Kevesen ismerik a tarka héjú laskatököt. Ennek a kifejlett, érett, sértetlen, 3-6 kg-os gyümölcseit minden gond nélkül, hónapokig lehet tárolni fagymentes, lehetőleg egyenletes hőmérsékletű, száraz helyen. Amikor elkészíthetnénk, megkönnyíti a háziasszony munkáját, hogy nem kell gyalulni: a tök húsa forró vízben vékony csíkokra esik szét, ezért nevezik istengyalulta töknek is.

Mire kell figyelni a szilvafa ültetésekor?

Tudom, kedves Húgom, Te is szándékozol egy-két szilvafa csemetét ültetni. Két dologra hívom föl a figyelmedet: a gyökérágakat csak annyira kell visszametszeni, hogy az egészséges, sértetlen rész maradjon meg és a hajszálgyökerek érintetlenül maradjanak; a csemetének olyan magasan kell állnia az új helyén, mint ahogyan a faiskolában volt. Mind a magas, mind a mély ültetés hátrányosan befolyásolja a fa későbbi fejlődését.

Lombhulláskor is védd a növényeket

Ha a gyümölcsfák lombja lehullott, ismét foglalkozni kell a növényvédelemmel. Szinte minden gyümölcsfaj lombját fertőzték a nyáron a különféle gombabetegségek. Ezért a lehullott lomb összegyűjtése és elégetése nem elegendő! Még az ősszel meg kell a lombjukat veszített fákat alaposan, lemosásszerűen permetezni 2%-os bordói lével, mészkénlével vagy az ezeket helyettesítő gyári növényvédő szerek valamelyikével.

Gondoskodj a diófáról

Ne feledkezz meg, kedves Húgom a diófák védelméről sem! Erről a mindannyiunk számára olyan kedves és hasznos fáról régebben azt tartották, hogy nincs szüksége növényvédelemre. Sajnos, ez a helyzet alapvetően megváltozott: a diófákat sokféle betegség és kártevő sanyargatja, úgyhogy átgondolt és szervezett növényvédelem nélkül már nem lehet diót termelni.
Befejezésül még arról kell írnom, hogy az azbeszt, amit korábban a borok szűréséhez használtak, módfelett veszélyes a szervezetre. Azbesztes szűrőt nem szabad használni! Lehet viszont kis teljesítményű gépi szűrőket is kapni, amelyeknek a beszerezhetősége felől borászati szaküzletekben érdemes érdeklődni.
Az őszi munkákhoz Neked és családodnak, barátaidnak sok sikert és jó kedvet kívánok!
Kelt Füreden, október végén.
UTÓIRAT
A kaktuszok és más pozsgás növények öntözését most már erősen mérsékelni kell. A rövidülő nappalok és a hűvösödő éjszakák folyamán ugyanis a növények párologtatása csökken, és nedves, vizes talajban a gyökerek rothadnak, ami az egész kaktusz pusztulásához vezethet.

A vázába állított őszi virágok tovább maradnak frissek, ha a vizükbe csipetnyi sót és egy kevés cukrot teszünk.
Az őszi fokhagyma gerezdjeit még mindig lehet ültetni jól előkészített, de nem frissen trágyázott talajba.
A tárolt körték héja megsárgul, elvékonyodik, a húsuk elveszti a keménységét, illatosak, ízesek, édesek lesznek. A gyümölcsök érési folyamata egyedi, ezért mindig az éretteket kell kiválasztani, és elfogyasztani. Alkalmas tárolóban a téli körtefajták gyümölcsei február-márciusig is eltarthatók.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése