2010. június 19., szombat

praktikus tanácsok aranyérre


Fájdalmas, égető, viszkető csomó odalent. A beteg sok esetben öngyógyító házi szerekkel és vény nélküli gyógyszerkészítményekkel gyorsan és hatékonyan szabadulhat meg állandó útitársa, az aranyér kellemetlenkedéseitől.

Az aranyér kialakulásának igen gyakori oka a székrekedés, a beszáradt, kemény széklet erőltetett továbbítása a végbél felé. Az alsótáji (végbélnyílás-környéki, a végbélzáró izmon belüli vagy kívüli) kis visszerek kiszélesednek és megduzzadnak, ha a nehezebb székletürítés miatt a nyomás jelentősen megnő. A visszerek és a környező részek egy vagy több kis dudort képeznek, melyeket aranyérnek nevezünk. A legtöbb esetben ez nem veszélyes és nem életet fenyegető állapot. Az aranyér tünetei rendszerint enyhék és átmenetiek, legtöbbször irritáció, fájdalom és időközönként jelentkező felületi vérzés fordulhat elő. A végbélnyíláson kívüli aranyér könnyen tapintható rugalmas csomó formájában, a belső csomókat, melyek 2-4 centiméterre helyezkednek a végbélnyílás pereme felett, szakorvos diagnosztizálja gumikesztyűs, előzőleg megvazelinezett ujjával. A konzervatív kezelési módszerek, mint az étrendi változtatások, a bélmozgás megfelelő beállítása, a helyi terápia, a mikrokeringési zavarokat helyreállító gyógyszerek alkalmazása, az esetek többségében tünetmentessé tehetik az aranyeret.

Aranyat érő tudás!!
A sok ülő munka vagy a hosszú ideig tartó helyben állás ellensúlyozásaként rendszeres testmozgás végzése ajánlott, így az aranyér sikeresen kivédhető, és közben testünk egésze is jól érzi magát A székrekedés legjobb ellenszere a víz. Napi 8 pohár, mintegy 2 liter ásványvíz rendkívül hatékony a széklet lágyításában és a bélmozgás helyes ütemének fenntartásában. Vannak, akiknél az éhgyomorra elfogyasztott, citrommal ízesített forró víz hoz igazi eredményt.

. Egyes gyógyszerek mellékhatásként székrekedést okozhatnak, ilyen például a fájdalom és köhögéscsillapító kodein, a vastartalmú készítmények, vizelethajtók, egyes savmegkötők, antipszichotikus hatású vegyületek.

Az étrendváltás csak akkor hatásos, ha komolyan vesszük a szükségérzetet. A későbbre halogatás, a székelési inger elnyomása keményebb és nagyobb széklet létrejöttét eredményezi, aminek szervezetből való eltávolítása újabb csapás a sérülékeny visszerekre

Bő vizet, gyógyfüveket a bűnösre!

Ha a megelőző praktikák ellenére kialakultak az aranyeres tünetek, több lehetőségünk is van a kellemetlen panaszok enyhítésére.

A meleg ülőfürdő csodákat tehet a fájó részeken. A testhőmérsékletű víz hőmérsékletét 5-10 percenként emeljük 40°C-ig. Ezzel a hidroterápiás módszerrel feltételezhetően a végbél belső nyomása csökken, az alkalmazott hőinger hatására a végbél záróizma elernyed, relaxál. Az érintett területek 20 perces, csak vizes fürdőztetése napi 2-3 alkalommal enyhíti a fájdalmat, és kellemes közérzetet biztosít.
A kamillavirágos ülőfürdőt házilag is elkészíthetjük, 10 liter vízhez 50 grammnyi kamillavirágzatra van szükség. Mindössze 10 perc a testhőmérsékletnél kissé hűvösebb vízben, és a külső nemi szervek, valamint a végbélnyílás egyes gyulladásai enyhülnek, a panaszok mérséklődnek. A kamillavirág az arra érzékeny egyéneken bőrgyulladást okozhat, ezért javasolt először a kamillás fürdő kisebb részen való kipróbálása, és csak bőrreakció nélküli esetekben a teljes testfelületen való alkalmazása.

A növényi érvédelem fontos alappillére a közönséges mogyoró. Szív alakú levelei többek között cserzőanyagokat, flavonoidokat, illóolajat tartalmaznak. Összehúzó, gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő hatása révén sebek, visszérgyulladás és aranyeres bántalmak csillapítására alkalmazzák.

A vadgesztenye nagy barna magjaiban eszcin, flavonoidok, cserzőanyagok találhatóak. Kivonatait gyári készítmények formájában eredményesen alkalmazzák visszérgyulladás, visszértágulattal és visszeres csomók képződésével járó állapotok, aranyérbántalmak kezelésében - perifériás keringést és nyirokáramlást javító, a kis erek rugalmasságát fokozó, illetve állapotuk további romlását gátoló hatásának köszönhetően. A vadgesztenye virágait és leveleit aranyér elleni ülőfürdők alkotórészeiként hasznosítják

A magok házilag előállított kivonatainak belsőleg történő alkalmazása helyett, a gyomor-bélrendszeri irritáció elkerülése céljából a hatóanyag-tartalomra bevizsgált gyári készítmények szedése javasolt. A vadgesztenye-készítmények alkalmazása vese- és májkárosodás esetén ellenjavallt, és biztonsági okokból nem ajánlott a várandósság és a szoptatás ideje alatt sem

Kismamajaj!

Terhesség, szülés, gyermekágy - kevés kismama ússza meg a babavárás, gyermekáldás időszakát fájdalmas lenti dudor nélkül. Az aranyér kifejlődése a terhesség alatt visszavezethető a kisbaba nyomására, a hormonszint ingadozására. A gyermekágy végére a csomó okozta kellemetlenségek elmúlhatnak, ha korábban, a terhesség előtt nem volt aranyér.

Terhesség és szoptatás alatt is nyugodtan alkalmazhatóak a homeopátiás készítmények, hiszen nem jelentenek kockázatot sem a babára, sem a mamára. Az aranyér terápiájában egyebek közt az Aesculus hippocastanum, a Hamamelis virginiana, a Nux vomica, a Paeonia officinalis, az Arnica montana homeopátiás hígításainak és adagolási rendjének megválasztását bízzuk homeopata szakorvosra, aki a beteg által elmondott tünetek pontos megismerését követően határozza meg az alkalmazandó szereket.

A titok: kíméletesség!

Az előzőekben már említettük, hogy az aranyér kialakulásában nagy szerepet játszik a székrekedés. Jogos a kérdés, hogy akkor a hashajtók alkalmazása mennyiben jelent segítséget a már kialakult betegségben? A lágyabb széklet természetesen csökkenti az aranyeres panaszokat, ám a hashajtók jelentős része mégis alkalmatlannak bizonyul ilyenkor. A síkosító-bevonó anyagok (pl. a paraffinolaj) más előnytelen hatásuk mellett nem lazítják a székletet, ezért az aranyeres csomók továbbra is erős igénybevételnek vannak kitéve. A drasztikusabb hatású hashajtók pedig a székelési inger által kiváltott görcsökkel ártanak állapotunknak. A széklet állagát lazító, kíméletes hashajtók (például a biszakodil vagy a nátrium-pikoszulfát) viszont megfelelő választásnak bizonyulnak még erős aranyeres panaszoknál is.

Aranyérellenes házipatika-összeállítás

Számos kenőcs, krém, kúp kapható gyógyszertárakban, melyek gyorsan, hatékonyan szüntetik meg a végbéltáji diszkomfortérzést. Külső aranyeres csomók kezelésére szappanos langyos vizes lemosást követően babszemnyi aranyér elleni kenőcs felvitele javasolt a végbélnyílásra és környékére naponta többször is, belső aranyér esetén székletürítés után, illetve lefekvés előtt végbélkúpot vagy kenőcsöt kell felhelyezni, utóbbit a dobozban kapott műanyag feltét, illetve toldalék segítségével. Léteznek olyan kombinált készítmények, melyek érzéstelenítő hatóanyagot, érösszehúzót, fertőtlenítő illóolajat tartalmaznak, ezáltal több támadásponton hatnak, és egyszerre szüntetik meg a gyulladást, a helyi vérzést, viszketést és fájdalmat, továbbá védenek egyes fertőzések ellen.

Az aranyér támogató terápiájában fontos szerepet kap a kalcium-dobezilát nevű vegyület, mely egyrészt a kapillárisfalra gyakorolt jótékony hatása révén helyreállítja a csökkent kapilláris-ellenállást, javítja a véráramlást, másrészt befolyásolja a gyulladásos folyamat egyes lépéseit. A hatóanyag kenőcs, gél, tabletta, kapszula formájában, orvosi előiratra, illetve külsőleges használat esetén, kombináció nélkül vény nélkül is kapható. Ha a gyulladás erőteljes, akkor a kezelőorvos dönthet szteroidtartalmú készítmények alkalmazása mellett, melyeknek segítségével a duzzanat mérséklődik, a fájdalom és a viszketés elmúlik egy héten belül.

Figyelmeztetés

A végbélből származó vérzés vagy a székleten található vér, láz, valamint hosszabb ideig, 1-2 hétig fennálló aranyeres panaszok feltétlenül szakorvosi kivizsgálást igényelnek. A vérzés más súlyos gyomor-bélrendszeri betegségre (akár végbéldaganatra is) utalhat.


Szerző: Pásztiné Gere Erzsébet
Forrás: házipatika.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése