2009. november 3., kedd

Bálint gazda tanácsai február végére



KEDVES HÚGOM!

Elmúlt Mátyás napja, ilyenkor már kifelé megyünk a télből, és készülünk a tavaszi munkák dandárjára. Sok feladat vár most minden kertészkedőre, és nagyon kell igyekeznünk, hogy mindent idejében végezhessünk el.

De lássuk a tennivalóinkat!

A fagyok elmúlta után minél előbb el kell munkálni a talajt. Ez most azért is sürgős és fontos, mert ha a tél a kötött talajok rögeit nem mállasztotta szét, az ősszel felásott veteményes- és virágágyás; a fák alja rögös maradt. Az ilyen talajt alaposan el kell gereblyézni ahhoz, hogy a csapadékot meg tudja őrizni és a növények nyáron ne száradjanak benne ki.

Tudom, hogy Neked sikerült ősszel istállótrágyát szerezned, ami a legkiválóbb trágyaanyag, hiszen egyaránt tartalmaz humuszt és tápanyagokat. Aki azonban nem volt ilyen szerencsés, az most még mindig bemunkálhat a talajba komposztot, tőzeges, érett sertéstrágyát, gombatrágyát, a műtrágyák közül pedig káli- és nitrogéntartalmú műtrágyákat.

Nemrégen, egy német gazdálkodótól hallottam azt a bölcs mondást, hogy egy jó reggeli egész nap kitart, egy jó trágyázás egész évben és egy Jó házasság egész életben. Érdemes volna mindhármat megszívlelni!

A tavaszi vetéshez szükséges magvakat már nyilván megvetted, hiszen erről januárban írtam.
A továbbiakban is csak szakboltban vásárolj vetőmagot, mert a piacon árusított magvak nem elég megbízhatóak; olykor nem csíráznak ki, betegségekkel fertőzöttek lehetnek, és sokszor nem olyan fajtájúak, mint amilyenre szükséged volna. Az pedig ugyancsak nagy bosszúság, hogy valaki főzőtököt vet, s a magból sütőtök fejlődik.

Leveledben kérdezed, kedves Húgom, hogy mire ügyelj a palántanevelés során. Nos, ez olyan munka, amelyhez asszonyi gondosság és figyelem szükséges, vagyis te biztosan jó, életerős, egészséges palántákat fogsz nevelni.

Legutóbb említettem, hogy a tavaszi vetemények közül föltétlenül palántát kell nevelni a fejeskáposzta, a kelkáposzta, a karfiol, a dinnye, a paprika, a paradicsom és a tojásgyümölcs magjából. Ezeknek ugyanis viszonylag hosszú a felnevelési idejük, ha tehát akkor vetnénk a magjukat, amikor a talaj már kellően felmelegedett, akkor a növények csak későn fejlődnének ki és a termésük nem vagy csak a nyár végén érne be. A palánták nevelésével tehát a tenyészidőt rövidítjük, és területet, munkát takarítunk meg. Néhány zöldségfélét magról és palántáról is fel lehet nevelni; ilyenek az uborka, a cukkini, a patisszon vagy csillagtök, a brokkoli és egyes karalábéfajták. A többi zöldségféle magját állandó helyére vetjük.

A káposztafélék palántái a magvetéstől számított hat hét alatt lesznek kiültetésre - érettek- a paprika- és paradicsompalántáknak ehhez nyolc hét szükséges. A magvetés idejét tehát visszafelé kell kiszámítani. A fejeskáposzta palántáit április 10-e táján lehet kiültetni, a magvetés ideje tehát február végén március első napjaiban van.

A magot olyan edénybe vesd, amelyben a földréteg vastagsága legalább 6 cm. A kelésig tartsd meleg helyen, öntözd rendszeresen és takard le üveglappal. Ha a növénykék kikeltek, akkor minél több fényre van szükségük, de melegre és kellő mennyiségű vízre is. A föld kiszáradása és túlöntözése egyaránt veszedelmes. A kikelés után két héttel a palántákat egyenként át lehet tűzdelni tejfölös vagy más műanyag pohárba, amelynek az alján előzőleg lefolyónyílást fúrtunk. Az edényes palánták nagyon jó helyet találnak a napfényes ablakpárkányon.

Kiültetés előtt egy héttel a palántákat edzeni kell a sanyarúbb körülményekhez, a legjobb, ha kirakod őket az erkélyre, napos helyre, de ha hideg az éjszaka, akkor még védett helyre kell menekíteni őket.

Nélkülözhetetlenül fontos feladat most, a metszés után a tél végi lemosó permetezés.

Erre a célra a legjobbnak tartják a növényvédelmi szakemberek a 2 %-os bordói levet. Ha nem akarsz ennek a keverésével bajlódni, akkor használj Bordói porból készített 1%-os oldatot. Ezzel permetezd meg az összes gyümölcsfát (ez a legjobb védelem az őszibarack levélfodrosodása ellen is), a szőlőtőkéket, a rózsabokrokat, a málna-, ribiszke- és köszmétebokrokat, valamint a díszfákat és díszcserjéket is. Ezenkívül ajánlatos megpermetezni minden építményt (támberendezést, kerítést, kaput, szerszámoskamrát), amely fából, deszkából készült.

Ismét terjedőben vannak a pajzstetvek. Ha ezeket látod a fákon vagy a bokrokon, akkor szükség lesz még egy permetezésre 3-4%-os Agrol oldattal.

Remélem, hogy nem sietted el a szőlő metszését, mert ennek a legjobb időszaka csak most következik, amikor egyértelműen meg lehet állapítani, hogy melyek az ép és termékeny rügyek és melyek pusztultak el a tél folyamán.

Igen gyakori hiba a háztáji szőlőskertekben; hogy a kertészkedők túlterhelik rügyekkel a tőkéket. Pedig ettől nem lesz több szőlőtermésük, mert a nagyobb számú fürtön a bogyók nem fejlődnek ki és a sűrű lombozatú tőkéken a beárnyékolt fürtök nem termelnek elegendő cukrot, íz- és illatanyagot.

A sok mondanivalómból most ennyire futotta, kedves Húgom. Várom kérdéseidet, és igyekezni fogok a következő levelemmel is.

Kelt Füreden, február végén.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése